Nous ingressos als Arxius Comarcals de la Segarra, Cerdanya i Aran


L’associació cultural Campaners de Cervera lliura en dipòsit a l’Arxiu Comarcal de la Segarra un llibre de visites al campanar de Cervera

 

L’agrupació cultural Campaners de Cervera lliura en dipòsit a l’Arxiu Comarcal de la Segarra un llibre de visites del campanar de Cervera.

Es tracta d’un volum de 199 folis numerats, enquadernació en tapa dura folrada de pell marró, desgastada, amb inscripció del “títol” al llom del llibre.

Recull les signatures i dedicatòries de les persones que han visitat i pujat a dalt del campanar de l’església de Santa Maria de Cervera entre els anys 1986 i 2012.

A la portada del llibre apareix un dibuix del campanar fet pel pintor cerverí Jaume Fort Piqué.

campaners_web.JPG_1223443046

Moment de l’entrega a l’Arxiu Comarcal de la Segarra

Ingressa a l’Arxiu el fons de la família Deulofeu de Puigcerdà

El passat dimecres 20 de gener de 2016, a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, l’alcalde de Puigcerdà, Sr. Albert Piñeira i el Sr. Josep M. Martí Deulofeu van signar el contracte de cessió en comodat del fons documental de la família Deulofeu. El contracte estableix que el fons Deulofeu quedi ingressat a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya per tal que sigui organitzat, descrit i posat a disposició dels investigadors i usuaris en general.

El fons Deulofeu, que per decisió expressa de la família portarà el nom de l’avi Antoni Deulofeu Fatjó, està format per la documentació relativa a la gestió del patrimoni familiar, un patrimoni construït al llarg dels segles a base de matrimonis i transmissions entre famílies cerdanes com els Solanell, els Coder, els Aldràn, els Vigué i, darrerament, els Deulofeu. Conté tipologies documentals molt diverses com escriptures, correspondència, plets, contractes, testaments, etc. Té un volum aproximat de 5 metres lineals i una cronologia que va del segle XV i al XX.

Aquest fons arriba a l’Arxiu en un estat d’extraordinari d’ordre i conservació atès que Antoni Deulofeu i Fatjó (1880-1916), avi del cedent, va fer-ne una ordenació i catalogació a principi de segle XX. Antoni Deulofeu va ser una gran afeccionat a la història i entre d’altres treballs va dedicar-se a la recerca sobre la família Solanell. També va dissenyar la reconstrucció de la casa Solanell del carrer Querol –que avui tothom coneix com a casa Deulofeu -.

La cessió del fons Deulofeu té una importància especial ja que es tracta del primer fons patrimonial que ingressa a l’Arxiu Comarcal, cosa que permet obrir un gran ventall de noves temàtiques d’investigació entorn a la vida social i econòmica de la Cerdanya. Durant els propers mesos, l’Arxiu treballarà en la descripció i catalogació del fons per tal de fer-lo consultable el més aviat possible.

Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà, ha agraït a la família Deulofeu la cessió d’aquest patrimoni que, a partir del seu ingrés a l’Arxiu, esdevé una font per a la història de la vila i la societat puigcerdanesa. Pel seu cantó, el Sr. Martí Deulofeu s’ha declarat molt satisfet de saber que la documentació que durant tants anys i amb tanta cura ha guardat la seva família, es conservarà i serà d’utilitat per als historiadors.

Foto-002.JPG_1986027767

D’esquerra a dreta: Erola Simon, directora de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, Josep M. Martí Deulofeu cedent del fons, Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà i Gerard Cunill, historiador i autor de l’inventari del fons.

Ingressa a l’Archiu Generau d’Aran una nova transferència de documentació del Conselh Generau d’Aran

El Conselh Generau d’Aran ha realitzat una nova transferència de documentació relacionada amb el seu Departament d’Agricultura, Ramaderia e Medi Naturau. En concret, es tracta de diversos projectes sobre reparació i conservació de camins forestals i canalització dels rius aranesos (1987-2001). Aquesta transferència té un volum de 0,60 metres lineals de documentació ingressada.

Cal destacar l’estudi que va realitzar l’enginyer Antonio Gonzalez Gutierrez, l’any 1971, sobre l’ordenació integral de la Val d’Aran i la col·lecció de llibretes, datades entre els anys 1973 i 1975, que contenen les mesures i croquis d’una bona part de les pistes forestals araneses. Aquests documents ens informen d’alguns dels treballs que va portar a terme la Secció Forestal de Lleida en aquesta vall.

Actualment l’Archiu Generau d’Aran custodia 185 metres lineals de documentació del Conselh Generau d’Aran (1991-2012). Una vegada registrada aquesta nova transferència, es procedirà al seu inventari a través del programari de Gestió Integral dels Arxius Comarcals, GIAC.

0001.jpg_1101513346

Llibreta de treball amb el croquis i mesures del Mirador d’Arres. 17 de maig de 1973

 

Informació extreta dels webs dels Arxius Comarcals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.