Projecte “Apadrinem el Patrimoni”: connectem educació i patrimoni cultural.


L’element patrimonial apadrinat pels escolars aranesos aquest 2016 és el “Armari des Sies Claus”, l’antic arxiu de la Val d’Aran

El programa “Apadrinem el nostre patrimoni” s’inspira en experiències prèvies de foment del coneixement dels elements patrimonials de l’entorn amb una actitud participativa de la comunitat escolar. Es basa en la idea de l’apadrinament d’un element patrimonial per part del centre educatiu, donar-li valor i aprofundir en el seu coneixement des del punt de vista històric, artístic, cultural o científic i fer que aquest coneixement sigui socialment rellevant, és a dir que arribi a la pròpia comunitat i a l’entorn de l’escola. L’apadrinament d’un element patrimonial implica accions de recerca interdisciplinària, en el marc dels currículums de les diferents matèries, especialment de les ciències socials, així com accions de participació de la comunitat educativa i local a l’entorn de l’element que podem consistir em tasques de preservació i difusió.

Aquest 2016, coincidint amb el 400 aniversari de la redacció del document conegut com “Ordinacions”, els escolars aranesos apadrinen el “Armari des Sies Claus”. El document, redactat pel visitador reial Juan Francisco de Gracia, actualitza i recopila l’administració aranesa i estableix la nova forma d’elecció dels seus oficis, que a partir de 1616 serà la insaculació.

Còpia de IMG_7173

Reproducció del “Armari des Sies Claus” entregat als alumnes i centres d’Aran

Actualment aquest element patrimonial, datat en 1753, es pot contemplar en la seu del Musèu dera Val d’Aran. En ell es van conservar els documents del Conselh Generau dera Val d’Aran, inclosos els privilegis reials, i tot els materials utilitzats pera a l’elecció dels oficis, síndic, consellers i oïdors de comptes, de l’administració aranesa.

A tots els centres i alumnes que participen en el projecte se’ls entrega una reproducció de l’armari, un dossier i unes fitxes que es treballen en els mateixos centres i realitzant una visita al Museu.

El projecte està coordinat pel Centre de Recorsi Pedagogics dera Val d’Aran i ha comptat amb la participació de tots els Centres Educatius de la comarca, el Departament de Patrimoni del  Conselh Generau d’Aran, Musèu dera Val d’Aran i l’Archiu Generau d’Aran.

Archiu Generau d’Aran

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.