Arxius en línea: actes del Sindicat de Regs i de la Junta Central de Regants dels Canals d’Urgell


L’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell posa a disposició, a través de l’aplicació “Arxius en Línia”, documentació del Sindicat de Regs i la Junta Central de Regants. Els documents,que abasten l’arc cronològic 1862-1964,es poden consultar des de casa a través del portal corporatiu “Arxius en Línia” de la Xarxa d’Arxius Comarcals. Així doncs, es tracta de 8.790 imatges d’actes de govern obtingudes amb l’escaneig de 26 volums.

L’arxiu  va ingressar fa anys la documentació de la Societat Canal d’Urgell i d’altres ens, els quals vehiculaven l’activitat a l’entorn dels Canals amb anterioritat a la reversió (retorn dels drets a l’estat) i extinció de la Societat Anònima que tenia la gestió i explotació d’aquesta infraestructura, així com el seu manteniment.Les actes del Sindicat de Regs i de la Junta Central de Regants dels Canals d’Urgell.jpg

El Sindicat General de Regs es va constituir el 1862 a Tàrrega i fou l’organisme corporatiu que aglutinava i representava els interessos dels propietaris de finques regades pels Canals d’Urgell, amb l’objectiu fonamental de vetllar per una organització equitativa pel que fa al repartiment de les aigües. Formalment era una entitat administrativa d’ordre corporatiu.

Hereves d’aquest Sindicat pel que fa a les funcions serien la Junta Central de Regantes (poc abans de la Guerra Civil) i la posterior (i actual) Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, qui ostenta actualment la concessió de l’ús i explotació dels Canals.

Finalment, el 1964 va finalitzar la concessió de la Societat Anònima que explotava el Canal i es va produir la reversió a l’Estat dels drets d’explotació dels Canals d’Urgell. El 14 de juliol de 1964 es concedí a perpetuïtat i a favor dels regants l’explotació de la centenària infraestructura, entrega que materialitzà el ministeri el 17 de novembre de 1965.

El 1968-69 es va extingir la Societat, i la nova Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (creada el 1964) recuperà les funcions de representació dels regants i amb elles la documentació del Sindicat, que actualment té dipositada a l’Arxiu Comarcal i que ara presentem digitalitzada en una de les seves parts més essencials: les actes.

Cal remarcar el valor de poder disposar d’aquesta documentació: només cal tenir connexió a Internet, i de seguida, es pot accedir a documents que recullen la història dels nostres municipis. Gràcies a aquest treball de digitalització i al fet que sigui tan accessible, no només podem descobrir aspectes del nostre passat, sinó que també es preserven els originals.

Deixa un comentari

Filed under Accés a la documentació, Arxiu Comarcal del Pla d'Urgell, Grup d'Arxivers de Lleida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s