Finalitzen els treballs de descripció del fons de les famílies Delamòga i Sangermés de Çò de Baile d’Unha


El 21 d’octubre de 2016, procedent de l’Ajuntament de Naut Aran, va ingressar el fons de les famílies Delamòga i Sangermés de Çò de Baile d’Unha. Les dues famílies van emparentar per via de matrimoni  a finals del segle XVIII, quan Teresa Sangermés Abadia, hereva de la casa, va contraure matrimoni amb Josep Delamòga.

Les primeres notícies d’aquesta casa les trobem a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Allí es conserva un document, pel qual el rei Pere II d’Aragó atorga a Portolà Delamòga la bailia de Garòs. L’ofici de baile s’adquiria per nomenament reial i era vitalici. Les famílies Delamòga i Sangermés diuen que existeix un privilegi reial, que sembla perdut, atorgat pel rei Felip III de Castella el 1599. En ell es confirmen antics privilegis sobre l’atorgament de la bailia general i es diu que aquesta és comú a les dues famílies, les quals alternen cada any  la seva jurisdicció. Malgrat alguns problemes en la titularitat de la mateixa, les famílies van ocupar aquest càrrec fins als primers anys del segle XIX. Els bailes s’ocupaven d’executar les ordres que els donaven el governador i el jutge de la Val d’Aran. També recaptaven l’impost del galí reial, del qual es quedaven l’onzena part.

A més de la documentació familiar, en el fons trobem documents vinculats als oficis que van ocupar els membres d’aquestes dues famílies, tant a l’ajuntament com a l’església de Santa Eulalia d’Unha. A l’ajuntament, van ocupar els càrrecs d’alcaldes i de jutges municipals. A l’església, van ocupar el càrrec de rector i van formar part del consell de la fàbrica de l’església. Cal destacar que en la documentació d’aquest consell, s’ha trobat el contracte de la compra d’un rellotge a Joan Pere Claveria, mestre rellotger de Vielha. Amb aquest document s’ha pogut confirmar la datació del rellotge esmentat, que actualment es pot visitar en dita església.

Actualment, la casa de les famílies Delamòga i Sangermés acull el Musèu dera Nhèu d’Unha. Un museu que tracta el tema de la neu des d’una òptica global, ja que encara que se centra a la Val d’Aran, les seves referències son d’àmbit mundial. En les seves sales també es repassa la història de l’esquí.

bloggif_589adde9a115d

Çò de Baile d’Unha, actual seu del Musèu dera Nhèu

El fons patrimonial de Çò de Baile d’Unha és format per 405 unitats documentals (1634-1967). Tots els documents descrits ja es poden consultar en línea a través de l’opció “Arxius en línea: Cercador de fons i documents” de la Xarxa d’Arxius Comarcals.

Archiu Generau d’Aran

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.