VII Jornades d’Estudis Històrics i Patrimonials de la VAll d’Àger i l’Alta Noguera


El passat 6 de juliol es van celebrar a Àger les VII jornades d’estudis històrics i patrimonials de la Vall d’Àger i l’Alta Noguera, organitzada per la Fundació Arnau Mir de Tost. Aquest any amb el següent eix temàtic: La Guerra dels Segadors al Montsec i territoris veïns.

Varen inaugurar la jornada el senyor Josep M Farran, president de la Fundació Arnau Mir de Tost, i el senyor Josep Santesmasses, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana de l’Institut Ramon Muntaner.

La primera ponència va anar a càrrec del Dr. Antoni Passola. Que va parlar sobre la historiografia al voltant de la Guerra dels Segadors, des del segle XIX, i com ha anat evolucionant les investigacions sobre aquest tema en els darrers 150 anys.  

Acte seguit el sr. Óscar Uceda va fer una dissertació sobre l’afectació de dit conflicte a les terres de Lleida, concretament amb el canvi de front des de França fins a la zona lleidatana. La següent comunicació, presentada per Anna Esteve, va tractar sobre com va afectar a les poblacions del Baix Segrià el conflicte i la reacció de les viles a les anades i vingudes dels soldats, des del punt de vista dels llibres parroquials.

L’historiador vilallerenc Joan Ramon Piqué també ens aportà una visió diferenta del conflicte a partir d’una documentació del senyor de Sapeira, en Josep de Sullà de Tremp. A la vegada ens parlà de la rivalitat d’aquest amb Josep de Rocabruna, governador d’armes de la sots-vegueria de Pallars,  i com dins del conflicte general hi continua havent rivalitats entre senyors i l’intent d’aprofitar-se, en benefici propi, de la situació de guerra.

 

La penúltima comunicació va ser presentada per l’historiador Jaume Fernández que ens parlà, de manera distesa i col·loquial, sobre la importància geoestratègica de la  Guerra dels Segadors a nivell de les grans potències europees del moment i del que va ser per a aquestes: un divertiment.

 

El president de l’associació dels Amics de la Seu Vella, en Joan Ramon González, exposà gràficament l’evolució de la fortificació del turó de la Seu Vella, com es veu actualment i els vestigis dels canvis realitzats ja en el segle XVIII.

 

Per finalitzar el matí el Dr. Fité i la Sra. Masvidal ens van parlar de les empremtes de la Guerra dels Segadors a la Vall d’Àger, a partir de diversos gravats de l’època que, estaven exposats a l’exterior de la sala on es realitzava la trobada.

 

A la tarda es van visitar les pintures de la Capella del Calvari d’Àger.  L’exposició va estar a càrrec de Pere Rovira, del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

 

Imatge extreta de la pàgina de Facebook de la Fundació Privada Arnau Mir de Tost

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.