‘Era Casa deth Senhor’, seu de l’Archiu Generau d’Aran, declarada Bé Cultural d’Interès Local


La declaració ha estat aprovada per unanimitat pel Ple de l’Ajuntament de Vielha e Mijaran

En 2020, la senyora Maria Pau Gómez Ferrer, directora de l’Archiu Generau d’Aran va demanar al departament de Patrimoni del Conselh Generau d’Aran la redacció d’una Memòria, perquè d’acord amb la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català (article 17) el Ple de l’Ajuntament de Vielha e Mijaran acordés la catalogació com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) del conjunt senyorial Era Casa deth Senhor amb motiu del seu bicentenari. El conjunt, del qual és titular l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) d’Arròs e Vila, inclou la casa fortificada dels Subirà deth Senhor i el nou edifici, d’estil neoclàssic, que la família Ademà Subirà va construir l’any 1820.

Actualment, la casa fortificada acull la seu de l’EMD d’Arròs e Vila i del Petit Musèu de l’Escòla i l’edifici de 1820 la seu institucional del Conselh Generau d’Aran i de l’Archiu Generau d’Aran.


‘Era Casa deth Senhor’ és un edifici d’estil neoclàssic datat en 1820

La Memòria presentada es va dividir en dues parts. La primera, titulada “Memòria història” i redactada des de l’Archiu Generau d’Aran, presenta la història de les famílies Subirà i Ademà i del projecte de construcció del nou edifici i la segona, titulada “Memòria Arquitectònica i Artística” i redactada per Elisa Ros Barbosa del departament de Patrimoni del Conselh Generau d’Aran, presenta el valor dels dos edificis. Altres parts del document inclouen l’estat de conservació, els criteris d’intervenció, l’informe valoratiu i la normativa.

La documentació amb la proposta de declaració BCIL del conjunt senyorial Era Casa deth Senhor es va presentar davant l’EMD d’Arròs e Vila que la va aprovar. Una vegada finalitzat aquest tràmit, va passar a consideració del Ple d l’Ajuntament de Vielha e Mijaran. El dia 26 de maig de 2021, aquest Ple aprova per unanimitat la declaració BCIL del conjunt esmentat.

Aquesta declaració dóna valor patrimonial i cultural als dos edificis i facilita futures actuacions per a la seva millora.

Coneix la història de les famílies Subirà i Ademà a través de l’Exposició “Era Casa deth Senhor d’Arròs 1820-2020”

Coneix l’edifici a través de l’Exposició “Arquitectura e decoracion interiora neoclassica ena Casa deth Senhor”

Archiu Generau d’Aran

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.