Darreres notícies dels Arxius Comarcals de Lleida


Arxiu Comarcal del Pallars Jussà

Exposició ‘Andreu Gelabert’, fotògraf

L’any 2011 es va signar el contracte de cessió en comodat del fons fotogràfic d’Andreu Gelabert i Magret, que va ser dipositat a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà. Aquest fons està integrat per més de 7.000 imatges, la major part de les quals en suport de negatius en polièster de 35 mm (blanc i negre i color). La producció fotogràfica d’Andreu Gelabert majoritàriament comprèn els anys 60-70 del segle passat, per bé que s’inicia els anys 50 i s’allarga fins ben entrats els 90.44

L’arxiu comarcal ha començat a ordenar i classificar aquest fons, per tal de poder-ne fer una descripció acurada i posar a l’abast dels investigadors i del públic en general aquest important llegat. L’ajut en la identificació dels reportatges per part de l’autor ha estat clau per poder documentar-los amb precisió. La posterior digitalització, que ja s’ha iniciat parcialment, permetrà la seva difusió telemàtica.

La temàtica dels reportatges és molt variada. En destaquen els actes públics relacionats amb la comarca, de gran interès històric: les visites dels prínceps a l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials, les inauguracions d’equipaments municipals, les festes populars, les instal·lacions educatives, els esdeveniments socials i culturals, les jures de bandera, les visites pastorals a la comarca i diverses perspectives de paisatges i equipaments, molts dels quals, avui, ja no existeixen. Moltes de les imatges cedides estan dedicades al món de la producció hidroelèctrica de la comarca. Entre aquestes, en destaquen els reportatges sobre la Vall Fosca i les centrals hidroelèctriques de Tremp i la Pobla de Segur.

El conjunt d’imatges i la documentació que les acompanya conformen un llegat important que permetrà als trempolins i els pallaresos en general redescobrir un passat immediat que sovint queda en l’oblit o dins l’àmbit familiar i domèstic. El gest desinteressat d’Andreu Gelabert i la seva família, en cedir aquesta documentació, ho haurà fet possible i sens dubte, la col·laboració d’institucions, empreses, associacions i particulars, contribuirà a enriquir el patrimoni històric que es custodia a l’arxiu, permetent la seva conservació i molt especialment, el seu estudi i la seva difusió. Com a mostra d’agraïment i reconeixement dels ciutadans de Tremp, l’Ajuntament de Tremp col·laborarà amb l’ACPJ en l’organització d’una exposició sobre la vida i l’obra d’Andreu Gelabert, que serà instal·lada a l’arxiu els mesos de desembre i gener i comptarà amb la col·laboració dels comerciants del casc antic de Tremp, que cediran els seus aparadors per exposar diferents imatges de la producció d’Andreu Gelabert.

Dates: 10.12.2012 – 31.01.2013
Horari: Dilluns a divendres de 9 a 14 hores

 

Arxiu Comarcal del Solsonès

 La documentació del C.F. Solsona a l’Arxiu Comarcal

 El proppassat 17 d’octubre es va signar el conveni de dipòsit del fons documental del club de Futbol Solsona a l’Arxiu Comarcal del Solsonès. L’Arxiu, actualment,  conserva els fons documentals de tres clubs de futbol: el Castellvell, el Gimnàstic i, ara, el Solsona.  Imatge_edifici_01

L’embalum del fons el formen 43 classificadors -5m.l.- i cronològicament abraça des de l’any 1969 fins l’any 2008; amb notables diferències segons les sèries documentals i uns característiques molt desiguals. L’Arxiu Comarcal del Solsonès ha estudiat la documentació i les característiques; establint les diferents sèries documentals que conformen el fons (actes dels partits, documentació comptable, la correspondència, les actes de la junta,etc.) i el seu abast cronològic.

Es posa de manifest la manca de documentació anterior a l’any 1969. En el fons documental de Joan Rafart i Capdevila, que es troba a l’ACS, hi ha un manuscrit sobre els primers anys de la història del futbol. Es tracta d’una documentació complementària. A nivell bibliogràfic, cal assenyalar el llibre Història il·lustrada del futbol a Solsona (1915-1994).

El fet de disposar de la documentació del C.F. Solsona ens permet assenyalar que l’Arxiu custodia la documentació de les tres entitats culturals i esportives que gaudeixen d’una major implantació social a Solsona. Es tracta de l’Orfeó Nova Solsona, l’Associació de Festes del Carnaval i, a partir d’ara, del C. F. Solsona.

 

Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell

Presentació del núm. 3 de la revista ‘Mascançà’

MASCAN~1El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà presenta el tercer número de la Revista Mascançà, dedicat a la divulgació científica sobre temes tan diversos com la filologia, la geografia, l’art, la història, l’arqueologia, la biologia, la botànica, l’ornitologia, l’arxivística i biblioteconomia, el dret, l’antropologia o l’educació que tinguin com a fil conductor el Pla d’Urgell o les seves poblacions. L’acte tindrà lloc el proper dijous 13 de desembre a la Biblioteca Comarcal de Mollerussa. Més informació al blog de Mascançà.

 

 Arxiu Comarcal d’Urgell

Us proposem fer d”ARXIVER PER UN DIA’

Ens vols ajudar en millorar les descripcions dels documents fotogràfics custodiats a l’Arxiu Comarcal d’Urgell?. Feu un cop d’ull a la imatge enllaçada al facebook d’Amics de l’Arxiu de l’Urgell i fes-nos un comentari si coneixes alguna de les persones que hi apareixen o sobre el lloc concret on va estar capturada la imatge.seu_ACUR

I fes d’arxiver per un dia!

 Exposició: “Entre el carisma i l’entusiasme. Les visites oficials del president Macià a les viles i ciutats de Catalunya (1931-1933)”.

 Les visites oficials que el president Francesc Macià va fer a viles i ciutats de Catalunya des del mes de maig de 1931 fins uns mesos abans del seu traspàs el dia de Nadal de 1933, són uns bons indicadors per a copsar tant el seu carisma personal com l’expectació i les adhesions incondicionals que suscitava. Les visites oficials eren les sortides o viatges per la geografia del país que es programaven en caps de setmana, especialment els diumenges, i que tenien com a finalitat “seguir els pobles de Catalunya per a fer-me càrrec del sentir del poble català”, segons les seves pròpies paraules.                                       

Aquesta exposició només pretén ser un tast, una petita mostra del miler d’imatges dels fons fotogràfics de l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) que il·lustren aquests viatges del president Macià. A través d’elles tenim constància de la seva estada o visita, a vegades de pas, a unes cent deu poblacions de Catalunya. Probablement van ser unes desenes més les viles que va poder visitar el president, però d’aquestes no n’hi ha el testimoni gràfic corresponent a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC).Macià

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell, coincidint amb aquesta exposició, ha ampliat documentalment la visita oficial que el president Macià va fer a Tàrrega el 12 de setembre de 1932 en motiu de l’entrega de premis del concurs d’Ordi. Imatges, pròpies i de l’ANC, projecció de la pel·lícula que recull la visita i reconstrucció del discurs que el president Macià va fer des del balcó de l’Ajuntament de Tàrrega.

Del 21 de desembre al 17 de gener.
Matins de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i de 15.30 a 17 hores (24 i 31 desembre tancat)
 
Acte d’inauguració de l’exposició
Divendres 21 de desembre, 19.30 hores 
Arxiu Comarcal de l’Urgell. Carrer de les Sitges, 4 i 6. Tàrrega   (Urgell)

 

Arxiu Històric de Lleida

Conferència: “ L’Organització territorial des d’una perspectiva històrica”,

dijous 20 de desembre a les 19 hores.

 Arxiu Històric de Lleida.
Carrer del Governador Montcada, s/n
Lleida

 

Agenda d’Activitats de la Xarxa d’Arxius Comarcalscalendari_eso-300x253

 Ja es pot consultar al web de la Xarxa d’Arxius Comarcals el Cercador d’Activitats. Una cerca simple de Què, On i Quan us adreçarà a totes aquelles activitats que organitzen i en que col.laboren els Arxius en la seva comarca.

 

Xac_premsa. Noves càrregues de premsa històrica dels Arxius Comarcals de Lleida

Dins el projecte de difusió de fons hemerogràfics digitalitzats PANDORA, els Arxius de les Comarques de Lleida acaben de veure carregades les seves noves aportacions a la difusió de la premsa històrica.

Aquests arxius son: Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, Arxiu Comarcal del Solsonès, Arxiu Comarcal del Urgell i Archiu Generau d’Aran.

Les noves càrregues les podeu consultar a través de l’opció Xac_premsa:premsa històrica digitalitzada.

 xac

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.